Rente?? Hva i alle dager er det, da.

By: Jonny Thilesen

Vi hører mye snakk om det, men vet vi egentlig hva rente er for noe?

Om du noen gang har vært borti en bank, enten det gjelder å sette inn penger eller låne penger, har du vært borti ordet rente.

Store Norske Leksikon definerer rente som: «vederlag for utlån av kapital eller for kapital som er satt inn i bank eller annet økonomisk foretak.»

Det er altså penger vi enten får igjen fra eller som vi må betale til banken, avhengig av hvilke tjenester vi benytter oss av.

Når du setter inn penger i banken kan du se på det som at du låner banken penger. På samme måte som når du låner penger av banken må de da betale deg rente.

Rente oppgis i prosent per år (annum). Så om du har 100 kroner i banken til 5 prosent rente i førsten av året, vil du ha 105 kroner i banken, om pengene dine får lov til å stå der urørt et helt år.

Renteformer

Man kommer ofte over begrepene nominell rente og effektiv rente.

  • Nominell rente

Er den pålydende renten på lånet, altså selve rentesatsen som långiver oppgir. Hvis renten på huslånet er fire prosent, så er dette den nominelle renten.

  • Effektiv rente

Er den nominelle renten pluss alle de gebyrer man må betale i forbindelse med lånet. Vanlige gebyrer er etableringsgebyr, termingebyr, og depositumsgebyr.

Effektiv rente er altså det du faktisk betaler for lånet totalt sett, og ikke kun selve lånebeløpet.

  • Flytende rente og fastrente

Utlånsrenten som bankene opererer med, følger i hovedsak styringsrenten som Norges Bank setter ca hver 6. uke. Styringrenten er den rentesatsen Norges Bank tar for utlån av penger til bankene, og den renten bankene får for å sette inn penger der.

Rente kan være vanskelig å forstå.

Fordi bankens utlånsrente endrer seg etter styringsrenten, kan man «binde» renten for en viss periode, for eksempel 3, 5 eller 10 år. Å binde renten kalles også fastrente, mens rente som følger styringsrenten kalles flytende rente.

Ved å binde renten trenger man ikke bekymre seg for en eventuell rentestigning i styringssrenten.

På den andre siden kan det også skje at renten faller, og har man valgt flytende rente, vil det resultere i at man skal betale mindre i rente.

Om man skal velge å binde renten eller ikke, må derfor vurderes i forhold til over hvor lang tid man skal betale renter (når skal lånet tilbakebetales?) og hvor god økonomi en har.

Man må spørre seg selv om man har råd til å betale mer renter, dersom renten stiger.

Høyere rente på lån uten sikkerhet (forbrukslån)

Forbrukslån har høyere rente enn andre lån. Det er det flere grunner til. Den første og største grunnen er at lånet innebære en høyere risiko for banken som låner ut beløpet. Det legges til grunn alt det bankene også gjør når du tar opp et lån der du faktisk stiller sikkerhet i eiendeler (vanlig banklån), men i tillegg blir det priset inn en viss prosentandel lånetakere som ikke betaler tilbake lånet sitt. Andelen av disse ligger typisk et sted mellom tre og seks prosent av de totale lånetakerne.

Akkurat denne andelen har en stor innvirkning på hvilke renter banken setter på lånet sitt. Jo flere kunder som misligholder lånene sine, jo mer må banken ta i rente for å dekke inn de tapte lånesummene.

Når du setter inn penger i banken kan du se på det som at du låner banken penger. På samme måte som når du låner penger av banken må de da betale deg rente.

Siden forbrukslån er lån uten sikkerhet, kan ikke banken selge eiendelene dine for å dekke lånesummen. Dermed leveres disse lånene med vesentlig høyere rente enn et ordinært banklån med sikkerhet i eiendeler.

Andre faktorer er hva du skal bruke pengene til, samt lånets totale løpetid. En bank som innvilger deg et billån har spesifisert nøyaktig hva lånet du tar opp skal gå til. Denne spesifiseringen har ikke et forbrukslån, som kan brukes til hva du selv føler for å bruke lånet til. En lang løpetid på et lån vil også føre til lavere rente, da banken får bedre forutsigbarhet og oversikt over lånet. Eksempel på lån med lang løpetid er for eksempel kjøp av hus og bolig.

Tekst: NOEforDEG.no     Foto: iStockPhoto      Kilder: NRK.no, e-conomic.no, sammenlignforbrukslån.no en tjeneste fra Motty Telefinans.

Et godt forbrukslån?

Et godt forbrukslån er så fleksibelt at det kan benyttes til det aller meste når det gjelder din økonomi.

Stadig flere benytter FlexiFinans uten sikkerhet til å refinansiere smålån og kredittkort.

Pris eks: Lån 65.000 kr o/5 år, Eff. rente:14,0% – Kost: 24.093kr – Total: 89.093kr.

Lånetilbud inntil kr. 500.000,- kan du lese mer om her.


Mer Flexi_Blog ser du her

Mer Flexi Blog