Har du mange små?

By: Jonny Thilesen

Forbruksgjelden vokser og det er rimelig greitt å skaffe seg ekstra penger via mange tilbud om lån og kredittkort. Og fler og fler skaffer seg små lån og kreditter.

– Det har heller aldri har det vært enklere å sette seg i stor gjeld til skyhøy rente, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen. Minst 3 av 10 nordmenn har kortsiktig gjeld, i første rekke i form av saldo på kredittkortet som ikke er nedbetalt. Men mange har også smålån eller skylder penger for et avbetalingskjøp eller på en handlekonto. Det viser en ny forbrukerundersøkelse Respons Analyse har utført for SpareBank 1.

Gjeldsfelle
– Kredittkort og forbrukslån kan gi økonomisk handlefrihet, men det er også en snarvei til å havne i gjeldsfellen, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1.

Nordmenns samlede forbruksgjeld har vokst kraftig de siste årene og er i ferd med å nærme seg 100 milliarder kroner. 90 milliarder ble passert ved årsskiftet og veksten er tosifret.

Krevende å betale
Kredittkortgjelden er størst, noe både undersøkelsen fra SpareBank 1 og tall fra Finanstilsynet viser. I snitt har de med kortsiktig gjeld 72 000 kroner i kredittkortsaldo, forbrukslån og annen kreditt. Dette er gjeld som ofte kommer i tillegg til et stort boliglån.

Det er i aldersgruppen 35-44 år vi finner flest med kortsiktig gjeld, hele 43 prosent. Det er også de som i gjennomsnitt har mest gjeld, 84 000 kroner.

– Det litt skumle med denne typen gjeld er at den er ganske krevende å betale tilbake. Høy rente og kort nedbetalingstid kan være en ganske stor belastning for privatøkonomien, sier Gundersen.

Forsterker problemene
Ifølge undersøkelsen har hele 180 000 personer 100 000 kroner eller mer i dyr kort- og forbruksgjeld.

– For de som allerede er i en presset økonomisk situasjon, vil stor forbruksgjeld bare forsterke problemene. Det er ikke uten grunn at myndighetene er urolige og har innført restriksjoner og tiltak for å dempe den kraftige kredittveksten, sier forbrukerøkonomen.

Vent med nye lån
Gundersen har følgende råd til de med stor og dyr forbruksgjeld:

– Prøv å betale tilbake så raskt som mulig, og betal den dyreste gjelden først. Se gjerne over forbruket og finn utgifter du kan kutte ned på eller kutte ut. Vent med store prosjekter, som oppussing og ny bil. Og ikke ta opp ny gjeld før den gamle er nedbetalt, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1.

Den elektroniske undersøkelsen er gjennomført av Respons Analyse med et landsrepresentativt utvalg på 1004 personer i perioden 8. – 16. august 2017.

Slik takler du stor forbruksgjeld

Prioriter å betale tilbake så raskt som mulig, og betal ned på den dyreste gjelden først.
Se over forbruket og finn utgifter du kan kutte ned på eller kutte ut. Et budsjett vil hjelpe deg å få oversikt.
Vent med store prosjekter, som oppussing og ny bil. Utsett utskifting av møbler, tv o.l.
Skaff deg ekstra inntekter for å betale gjelden raskere. Du kan selge ting eller jobbe og tjene ekstra.
Kontakt banken og undersøk muligheten for refinansiering, avdragsfrihet på boliglånet eller lenger nedbetalingsperiode.
Ikke ta opp ny gjeld før den gamle er nedbetalt.

Tekst: Mynewsdesk Foto: iStockphoto
Kilde: Forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1.


 


Hva med refinansiering uten sikkerhet?

(Pris eks. lån 65.000 kr o/5 år, Eff. rente:14,0% – Kost: 24.093kr – Total: 89.093kr.)

Når du vil ta kontakt med banken for å få sjekke muligheten for refinansiering så er det minst to sider av saken, som regel nei eller ja. Snakker vi om refinansiering uten sikkerhet er det opptil 20 banker som vil ha mulighet til å se om du kan få refinansiert kreditter og smålån. – her er linken hvor du legger èn søknad med mulighet til positiv respons fra opptil 20 banker.
Klikk her

Refinansiering – Flere muligheter

 

Mer Flexi Blog